Wat er mis is met dierentuinen

Animal entertainment is animal enslavement.

Donderdag 21 juni 2018: de dag waarop een dierentuin een eigen inwoner neerknalde. Leeuwin Rani, die amper twee jaar oud was, werd na twee mislukte verdovingspogingen doodgeschoten in Planckendael. Al snel volgden er honderden berichten op sociale media waarin verschillende personen zich kwaad maakten over het feit dat een dierentuin een dier neergeknald heeft.

“Dit kan toch niet, een beest doden?” “Verdoven kon niet, maar neerschieten wel?”Planckendael meldde eerst dat er nooit mensen in gevaar waren maar toch besloten ze om het onrustige beest ‘met een schot te laten inslapen’, aldus Planckendael op Twitter. Waarom hebben ze er dan voor gekozen om de leeuwin te doden, als er toch geen gevaar was? Volgens de zoo werd de leeuwin te onrustig en was het onmogelijk om haar te verdoven of om haar naar haar kooi te lokken. Later verscheen er in de media dat er wel degelijk mensen in gevaar waren omdat de leeuwin te dicht bij bezoekers in de buurt kwam.

Eind mei stierven er twee olifanten in Planckendael, alle medewerkers van de dierentuin waren, wat te begrijpen valt, erg aangedaan van deze gebeurtenissen. Het overlijden van een dier uit eigen zoo valt te betreuren, dit is altijd tragisch. Wat dan moeilijk te vatten is, is het feit dat een dierentuin een eigen dier afmaakt, wetende dat deze gebeurtenis hen veel verdriet zal brengen. In mijn ogen heb je altijd een keuze, niets is onmogelijk, en dus ook de leeuwin redden was mogelijk.

 

Dit gezegd zijnde, laten we over gaan naar wat er nu mis is met een dierentuin.

Een dierentuin is een plaats waar er veel, zelfs heel veel dierensoorten te vinden zijn. De meeste soorten zijn niet eens ‘in het wild’ te vinden in België. Deze dieren moeten dus van een andere plek op deze aardbol komen. De reden waarom dierentuinen dit doen is om soorten in stand te houden en om educatieve redenen. Ze claimen dat er zonder dierentuinen er vele dierensoorten al lang uitgestorven zouden zijn. Klopt. Kweekprogramma’s zorgen ervoor dat dit niet gebeurt, het is niet de natuurlijke gang van zaken.

Persoonlijk vind ik het niet oké dat er dieren overgebracht worden naar een vreemd land en waar ze opgesloten zitten in kooien hun leven moeten doorbrengen. De dieren zouden moeten vrij zijn en hun eigen keuzes moeten maken op de plaats waar ze leven. Het is tegen de natuur in om ze weg te nemen uit hun habitat en over te plaatsen naar een wildvreemde situatie.

Mensen betalen veel geld om een dierentuin te bezoeken, het is al jarenlang een doodnormale gezinsuitstap. Vele onder hen zijn zich niet bewust van de te kleine dierenverblijven, de triestige blikken van de opgesloten beestjes of de stress onder de dieren zelf. Dierentuinen zijn niet gericht op het dierenwelzijn, maar op entertainment. Van shows waar dieren allerlei kunstjes opvoeren kijken we al niet meer op omdat ze genormaliseerd zijn.

Afsluiten doe ik met twee vragen:

“Als een beest een mens aanvalt, schieten ze het beest neer, maar als een mens een beest aanvalt, schieten ze de mens toch ook niet neer?”

“Waarom is een mensenleven meer waard dan een dierenleven?”

Tekst: Tiffany Hermans, foto: Pixabay, via Pexels

 

Een gedachte over “Wat er mis is met dierentuinen

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.